بسیاری از شرکت ها و موسسات به دلیل شرایط کاری و روابط بین المللی که دارند، ترجیح میدهند ساخت سایت چندزبانه انجام دهند. برای ارتباط بهتر با کاربران غیرفارسی زبان در جهت اهداف تجاری، ساخت سایت چندزبانه امروزه رایج شده است. اگر با یک سایت ایرانی از طریق چندزبانه بودن بتوانید در سطح جهانی، کاربرانی از کشورهای دیگر جذب کنید، کسب و کار پررونقتری خواهید داشت. درنظر داشته باشید که فرآیند چند زبانه کردن سایت و سئو بین المللی پروسه سخت و زمان بری است. اگر یقین دارید که با ساخت سایت چندزبانه، مخاطبین یا مشتریانی از کشورهای دیگر از سایت شما استفاده خواهند کرد پس همین حالا شروع کنید! جهت طراحی سایت چندزبانه تا انتهای مقاله با سایت ساز سی فایو همراه باشید.
شاید با سایت های چندزبانه بارها برخورد کرده باشید. معمولا در این نوع سایتها در بالای صفحه سمت چپ یا راست، گزینههایی برای تغییر زبان سایت موجود است. با انتخاب زبان موردنظر، ساختار (چپ چین یا راست چین و زبان انتخاب شده) همه ی صفحات سایت تغییر می کند. اگر ساخت سایت چندزبانه به درستی صورت بگیرد، مشکلی در زمینه سئو وبسایت پیش نخواهد آمد. برای طراحی سایت چندزبانه نکات زیادی باید درنظر داشته باشیم اما روش پیاده سازی آن بسته به نیاز صاحب کسب و کار متفاوت است.
در بعضی از وب سایتهای چندزبانه، براساس IP کاربر به طور خودکار زبان تغییر میکند که این اتفاق خوشایند نیست زیرا ممکن است یک کاربر ایرانی از طریق VPN وارد سایت شده و ناگهان با زبان ناشناخته ای مواجه شود! پس بهتر است از طریق منویی که در هدر یا سایدبار قرار میگیرد، انتخاب زبان را برعهده خود کاربر بگذاریم.
از ترکیب زبان های مختلف در سایت (مثلا فارسی و انگلیسی) جدا خودداری کنید. این کار علاوه بر مشکلاتی که برای موتور های جستجو در شناسایی صفحات ایجاد می کند، باعث بد ریخت شدن سایت و سردرگمی کاربران خواهد شد. به عنوان مثال اگر کاربر زبان انگلیسی را برای بازدید از سایت شما انتخاب نمود، نباید هیچ کلمه فارسی در آن صفحه وجود داشته باشد.
محل قرارگیری منو یا دکمه انتخاب زبان باید کاملا در دسترس کاربر باشد تا بتواند به سادگی زبان موردنظر خود را پیدا کند. از طرفی باید نام زبان با همان الفبای خودش نوشته شود به عنوان مثال از “فارسی” به جای “persian” استفاده کنید.
مهم ترین اصل در طراحی وب سایت چند زبانه یکپارچگی در بخش های مختلف، ساختار و محتوای وب سایت است. این همگنی به گونه ای است که با پیاده سازی سیستم های چند زبانه مانند فارسی، عربی، انگلیسی و غیره؛ وب سایت ها به صورت منفرد و جدا ازهم به نظر نیاید.
هدف قراردادن کشورهای مختلف برای شرکت هایی خوب است که منافع منطقهای آنها تضمین شده باشد و مشتریانی در خارج از کشور دارند. در این شرایط برای ساخت سایت چند زبانه معمولاً گزینهای برای تغییر سایت به زبانهای مقصد در هدر ایجاد میکنند. در ادامه گام های لازم برای چندزبانه کردن سایت بیان شده است:
برای احترام به مخاطب خود به سراغ گوگل ترنسلیت و ترجمه ماشینی نروید. از آنجایی که برای ساخت سایت چندزبانه تمام محتوای سایت باید به زبان غیرفارسی ترجمه شود، بهتر است این کار را به یک مترجم بسپارید. اگر ماشینی بودن ترجمه و محتواها مشخص باشد تمام زحمات شما از بین میرود و تجربه کاربری خوبی به مخاطب ارائه نخواهید کرد. بنابراین اگر قصد طراحی سایت چندزبانه دارید، قبل از شروع کار لازم است تمام محتوا را توسط یک تیم مترجم حرفه ای آماده کنید.
ساب دامین درواقع یک نوع دامنه است که از دامنه اصلی مشتق گرفته شده است. دامنه فقط یک بار استفاده میشود و یونیک است اما میتوان از یک دامنه چندین subdomain ایجاد کرد. فرض کنید که شما مخاطبان بسیاری در کشور انگلستان دارید و نیاز دارید که صفحات سایت خود را دوزبانه کنید. در این حالت میتوانید برای صفحات به زبان انگلیسی، یک ساب دامین مجزا مانند en.example.comدر نظر بگیرید.
استفاده از subdomain ، از روش هایی است که برای ساخت سایت چندزبانه میتوانید از آن کمک بگیرید. به کمک این قابلیت میتوانید قالب های مختلفی را برای وب سایت خود تعریف کرده و هر قالب را با یک زبان و زیردامنه طراحی کنید.
یکی از مشکلاتی که ممکن است در سایتهای چند زبانه وجود داشته باشد، محتواهای تکراری است. با اینکه محتوا در زبانهای مختلف تفاوتهایی دارد، اما ممکن است گوگل آن را محتوای تکراری تشخیص دهد و حالت خوشایندی برای سئو سایت نیست. برای این که در ساخت سایت چندزبانه به مشکل نخورید، کافیست از hreflang و تگهای جایگزین نظیرmeta content استفاده کنید. این تگها به گوگل میفهمانند که لندینگ پیج شما نسخه جایگزینی از صفحه دیگر است؛ اما به زبانی متفاوت.
برای طراحی سایت چند زبانه، سیستم های مدیریت محتوایی (CMS) مانند وردپرس و جوملا وجود دارند که به راحتی این قابلیت را برای شما فراهم میکنند. علاوه براین اگر مایل به کدنویسی باشید، فریم ورک هایی همچون لاراول که در دسته فریم ورک های php قرار می گیرند؛ برای ساخت چندزبانه به کار میروند. ما در ادامه به بررسی مزیت های طراحی سایت چندزبانه با وردپرس میپردازیم.
مزیت ساخت سایت چندزبانه با وردپرس:
وردپرس، سیستم مدیریت محتوای جهانی است. یکی از مزیت های ساخت سایت دوزبانه با وردپرس، این است که از تقویمهای میلادی، شمسی، قمری و دیگر تقویمهای ملل پشتیبانی میکند.
وردپرس، افزونه های مختلفی را برای چند زبانه کردن وب سایت ارائه کرده است. برخی از معروفترین افزونه های چند زبانه کردن سایت وردپرس عبارتند از WPML،Weglot و Polylang
میشود گفت این افزونه ها تمام امکانات عمومی جهت ترجمه و چندزبانه کردن سایت را در اختیار شما میگذارند. از آنجایی که ساخت سایت با وردپرس تمام محدودیت های شما را در آینده از بین خواهد برد، هسته سایت ساز سی فایو وردپرس است و تمام پلاگین های کاربردی وردپرس گلچین شده و از قبل برای شما نصب شده اند.
ابزارهای سئو و تحلیل کلمات کلیدی، معمولا به زبان وابسته است و بعضی ابزارها فقط در زبان اصلی دنیا قوی هستند. اما یک مزیت در وردپرس، وجود افزونه یوآست سئو میباشد که برای زبان مادری ما هم بهینه شده است. این نکتهای کلیدی در ساخت سایت دوزبانه در وردپرس محسوب میشود چون افزونه ای وجود دارد که هم به زبان انگلیسی و هم به زبان فارسی خدمات ارائه میدهد.
قطعا هزینه ساخت سایت چندزبانه به لحاظ زمان و پروسه طولانی تری که دارد، ۳۰ درصد بیشتر از طراحی سایت معمولی است. هرچقدر تعداد زبان های درخواستی بیشتر باشد هزینه ساخت سایت چندزبانه هم افزایش خواهد یافت.